ΕΤΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών η 16η ΔΕΒΘ εγκαινιάζει το «Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας», το οποίο θα κλείσει αντίστοιχα στη 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό περίπτερο, συνολικής έκτασης 200τμ., θα παρουσιάσει εκδόσεις της ρωσικής κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, της παιδικής λογοτεχνίας, τις λογοτεχνικές καινοτομίες non–fiction, εγχειρίδια της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας και μεταφράσεις Ελλήνων συγγραφέων.
Σημαντικό τμήμα του περιπτέρου έχει αφιερωθεί στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να λάβουν μόρφωση στα κορυφαία ρωσικά πανεπιστήμια, να τα γνωρίσουν μέσα από βίντεο – παρουσιάσεις και να έρθουν σε επαφή με τα νέα εγχειρίδια διδασκαλίας.
Στις εργασίες του περιπτέρου συμμετέχουν οι σπουδαίοι πολυβραβευμένοι Ρώσοι λογοτέχνες Αλεξέι Βαρλάμοφ και Σεργκέι Σαργκουνόφ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα καινούργια τους βιβλία και θα αναφερθούν στη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία. Ο σπουδαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιούρι Νετσιπορένκο θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το αγόρι της χαρμοσύνης», που έχει εκδοθεί στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις KASSERIS και θα μιλήσει για τις σχέσεις του Νικολάι Γκόγκολ με την Ελλάδα.
Τα νέα επιτεύγματα της Ρωσικής Λογοτεχνικής Επιστήμης θα παρουσιάσουν συνεργάτες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Α.Μ.Γκόρκι». Ακόμα, θα γίνει παρουσίαση της Ορθόδοξης Εγκυκλοπαίδειας, μιας αξιόπιστης επιστημονικής εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής, αποτελείται από 53 τόμους. Όλοι αυτοί οι τόμοι, μετά το πέρας των εργασιών της Έκθεσης, θα δωριθούν στη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, η θεατρική φοιτητική ομάδα του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Μ.Β.Λομονόσοφ», θα παρουσιάσει δύο παραστάσεις. Η μία θα είναι αφιερωμένη στο έργο του Αλεξάντρ Πούσκιν και η δεύτερη, μια παράσταση μουσικής και λόγου, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Ρωσία.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΩΣΙΑΣ
Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ
  • فیلم